Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Pyrus spinosa

Πύρος η ακανθώδης
κ. γκορτσιά

Η γκορτσιά είναι ένας μικρός, φυλλοβόλος θάμνος ή δένδρο με το ύψος του να μην ξεπερνά τα 6μ. Όπως γίνεται κατανοητό και από την επιστημονική του ονομασία, οι σταχτόχρωμοι κλαδίσκοι του φυτού απολήγουν σε ισχυρά αγκάθια.
Τα φύλλα του είναι στενά, ποικιλόσχημα και σπανιότερα στα νεαρά κλαδιά μπορεί να είναι τρίλοβα. Η άνω τους επιφάνεια είναι πράσινη και η κάτω γλαυκή, με τα νεαρά φύλλα να καλύπτονται από λευκές τρίχες οι οποίες στη συνέχεια πέφτουν. 
Η άνθηση της γκορτσίας λαμβάνει χώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και είναι, όπως και στα περισσότερα ξυλώδη είδη της οικογένειας, ιδιαίτερα εντυπωσιακή με την εμφάνιση πολυάριθμων λευκόχρωμων ανθέων. 
Ο καρπός, το γκόρτσι, είναι σφαιρικός, κιτρινοκαστανός, με ισχυρό ποδίσκο μήκους 2 έως 3 εκ.
Είναι είδος συγγενικό με την αγριοαχλαδιά (Pyrus communis ssp. communis) και την αχλαδιά (Pyrus communis ssp. sativa) και χρησιμοποιείται πολλές φορές ως υπόθεμα για το μπόλιασμα της τελευταίας.
Η γκορτσία είναι είδος που απαντά σε ξερά κλίματα, σε θαμνώνες ή διάκενα δασών, σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το υψόμετρο των 1.600 μέτρων.
Στη Σύρο μπορούμε να συναντήσουμε γκορτσιές σε δύο μόνο σημεία, στα Χρούσσα και στο δρόμο του αεροδρομίου, δημιουργώντας κατά συνέπεια ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο πρόκειται για αυτοφυές είδος ή υπολείμμα παλαιών καλλιεργειών. 
Φωτ.  1, 2 & 3, Χρούσσα.