Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Iris tuberosa L.

Ίριδα η κονδυλόριζος.

 Πολυετής πόα, η οποία ενίοτε εμφανίζεται σε μικρές ομάδες.


Τα φύλλα του φυτού είναι χαρακτηριστικά, λόγω του γραμμοειδούς σχήματος τους και πολύ περισσότερο λόγω της τετραγωνικής διατομής τους. Εμφανίζονται το χειμώνα πριν την εμφάνιση των ανθέων, τα οποία είναι μεμονωμένα, κιτρινοπράσινα έως λευκοπράσινα με τα τρία εξωτερικά τέπαλα να είναι χνουδωτά και καστανοιώδη. Ενίοτε, ολόκληρο το άνθος είναι κιτρινόχρωμο και σπανιότερα όλο το άνθος φέρει μια ελαφρά ιώδη απόχρωση. 
Υποκειμενικά μιλώντας, το άνθος του συγκεκριμένου φυτού, είναι το λιγότερο εντυπωσιακό όλων των υπολοίπων ειδών του γένους που απαντούν στην Ελλάδα, καθώς η χρωματική τους παλέτα είναι μουντή, σε αντίθεση με τα φωτεινά και έντονα χρώματα των ανθέων των άλλων taxa. Η εντύπωση αυτή αποτυπώνεται και στην κοινή ονομασία του είδους στα αγγλικά (widow iris, snake's head iris) "ίριδα της χήρας" ή "κεφάλι φιδιού".
Είδος της Β. Μεσογείου, προς ανατολάς από τη Ν. Γαλλία μέχρι την Ασιατική Τουρκία, απαντά σε ξηρά βραχώδη εδάφη, ανοικτά δάση, ελαιώνες, όρια καλλιεργειών, όχθες ρεμάτων και εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες. 
 














Να σημειωθεί εδώ, πως λόγω του χρωματισμού των ανθέων της, η συγκεκριμένη ίριδα δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί από απόσταση.
Στη Σύρο, το συγκεκριμένο φυτό είναι σχετικά κοινό σε αντίστοιχες με τις προανεφερθείσες θέσεις, όμως για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, πολλές φορές περνά απαρατήρητη. Στο νησί εμφανίζονται κυρίως άτομα τα οποία έχουν άνθη με λευκόχρωμες αποχρώσεις.
Φωτ. (1), (2) 05/03/2015 Επισκοπείο, (3), (4) 09/02/2015 Επισκοπείο, (5) 15/03/2014 Παπούρι.