Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Pistacia lentiscus L.

Πιστάκια η λεντίσκος, κ. σχίνος, σκίνος, σχινάρι, μαστιχιά

Αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο ύψους έως 2 και σπανιότερα 4 μ., με φλοιό καφέ-γκρι και φύλλα σύνθετα, απλά πτεροειδή, αρτιόληκτα(= το σύνθετο φύλλο καταλήγει σε δυο φυλλάρια) με σκουροπράσινα, δερματώδη φυλλάρια, ενώ η ράχη(= το κεντρικό νεύρο των σύνθετων πτεροειδών φύλλων από το οποίο εκπτύσσονται τα φυλλάρια) των φύλλων με εμφανή πτερύγια. Τα άνθη μονογενή, η άνθηση λαμβάνει χώρα μεταξύ Μάρτίου και Μάη. Ο καρπός σφαιρική δρύπη, πλευρικά πιεσμένη, ερυθρή αρχικά και στη συνέχεια μελανή. 
Είδος των περιοχών της Μεσογείου και της Πορτογαλίας, απαντά σε ξηρές ανοικτές θέσεις, θαμνώνες και δάση. Ανθεκτικό σε μερική σκίαση, βραδυαξές, ολιγαρκές αναφορικά με τις εδαφικές συνθήκες. Ανθεκτικό, επίσης, στους ανέμους και τα υδροσταγονίδια της θάλασσας.
Φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοκομικό.Το ξύλο του θεωρείται άριστο για ξυλάνθρακες και η ρητίνη του είναι φαρμακευτική, ενώ τα σπέρματα του παρέχουν εδώδιμο και φωτιστικό λάδι που χρησιμοποιείται κυρίως από τους Άραβες, ενώ οι κλάδοι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καλαθοπλεκτική.

Ως cv. chia Browitz θεωρούνται τα φυτά που καλλιεργούνται στη Χίο. Τα φυτά αυτά είναι αποκλειστικά αρσενικά και από την πλήγωση του κορμού και των κλάδων τους εκκρίνεται η γνωστή "Μαστίχα Χίου", η οποία παράγεται μόνο στα Μαστιχοχώρια στο Ν., κυρίως, τμήμα του νησιού, ενώ προσπάθειες για καλλιέργεια σε άλλες περιοχές, ακόμη και με παρόμοιες συνθήκες, απέτυχαν.
Στη Σύρο: σε θαμνώνες ή και μεμονωμένα σε όλο σχεδόν το νησί.
Φωτ. (1), (2) 10/10/2012 Ι.Μ. Αγίας Βαρβάρας, (3) 12/12/2012 Άη Γιάννης Φυσώντας, (4) 5/4/2010 Κατεργάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου