Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Oxalis pes-caprae L.



κ. ξινάκι, ξινήθρα
Πολυετής πόα με αραιές μεταξοειδείς τρίχες, χωρίς βλαστό. Τα φύλλα σύνθετα με τρία καρδιοειδή φυλλάρια και μακριούς μίσχους, αναπτύσσονται κατευθείαν από το έδαφος. Τα άνθη κίτρινα με μακριούς ποδίσκους.
Ιδιαίτερα ανθεκτικό και ενοχλητικό ζιζάνιο με αρχική γεωγραφική εξάπλωση στη Β. Αφρική. Το 1806 εισήχθη στη Μάλτα και μέσα σε 50 χρόνια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Εκτός από την τυπική μορφή, εμφανίζονται συχνά σε όλο το εύρος εξάπλωσης του είδους και φυτά με πολυπέταλα άνθη.
Τα φύλλα καταναλώνονται σε ορισμένες περιοχές ωμά ή βρασμένα σε σαλάτες, ενώ πολλές φορές τα παιδιά μασούν τους ποδίσκους των ανθέων λόγω της ευχάριστης οξύτητας τους. Επίσης, τα άνθη είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά σε σαλάτες ενώ οι ρίζες των φυτών καταναλώνονται βραστές.
Η οξύτητα του φυτού οφείλεται στο οξαλικό οξύ που περιέχει και το οποίο σε μικρές ποσότητες δεν προκαλεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρότι το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, η ξινήθρα ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθώς το οξαλικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο που υπάρχει στον οργανισμό, προκαλώντας θρεπτική ανεπάρκεια. Ειδικότερα άτομα που πάσχουν από ρευματισμούς, αρθρίτιδες, κύστες, πέτρες ή υπεροξείδωση θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του.
Στη Σύρο: Από τα πιο κοινά ποώδη είδη του νησιού, απαντά κυριολεκτικά παντού.
Φωτ. (1) 10/02/2013, Άνω Σύρος, (2) 10/01/2013 Επισκοπείο, (3) 05/01/2013 Επισκοπείο & (4) 10/02/2013 Αγ. Αθανάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου