Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Allium roseum L.

Άλλιο το ροδόχρωμο, κ. άγριο σκόρδο.



Πολυετές βολβώδες γεώφυτο. Ο βολβός του φυτού είναι κατά πολύ μικρότερος αυτού του καλλιεργήσιμου σκόρδου, με διάμετρο περίπου έως 1,5 εκ. και περιβάλλεται από πολυάριθμους μικρότερους βολβούς (ψευδοβολβίδια=bulblets).
Τα φύλλα του είναι γραμμοειδή, έχουν μικρό πλάτος, ενώ τα άνθη του φέρονται πολλά μαζί σε ημισφαιρικές ή πιο στενές ταξιανθίες. Το περιάνθιο τους είναι κωδωνοειδές, ροδόχρωμο έως λευκό και οι ανθήρες των στημόνων είναι κίτρινοι. 
Σύμφωνα με τη Flora Europaea, διακρίνονται δυο ποικιλίες: 1) var. roseum, η οποία χαρακτηρίζεται από πολυανθείς ταξιανθίες, οι οποίες περιλαμβάνουν από 5 έως 30 γόνιμα, άνθη, χωρίς βολβίδια και 2) var. bulbilifera DC, η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη βολβιδίων στις ολιγανθείς, στείρες, ταξιανθίες. 
Το Άλλιο το ροδόχρωμο, είναι φυτό κοινό σε όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα αρκετά ποικιλόμορφο αναφορικά με τους χαρακτήρες των φύλλων του, την ύπαρξη ή όχι βολβιδίων στις ταξιανθίες και το χρώμα των ανθέων. Απαντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ξηρές, ανοικτές θέσεις. 
Ο χυμός του πιστεύεται πως διώχνει το σκόρο, ενώ ολόκληρο το φυτό θεωρείται πως απωθεί τα έντομα και τους τυφλοπόντικες.
Στη Σύρο, βρέθηκε η ποικιλία var. bulbilifera, σε ελαιώνες στο Κίνι. 
Φωτ. (1), (2) & (3), 15/04/2014, Κίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου