Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Bellis perennis L.

κ. ασπρολούλουδο

Πολυετής χαμηλή πόα, με γυμνά ή ελαφρώς τριχωτά φύλλα τα οποία φύονται σε ρόδακα. Τα άνθη φέρονται σε μεμονωμένες ταξιανθίες (κεφάλια), διαμέτρου 15-30 χιλ.* Τα γλωσσόμορφα άνθη λευκόχρωμα και ενίοτε ιώδη έως κόκκινα στην κάτω πλευρά ενώ τα σωληνόμορφα άνθη κίτρινα. Η άνθηση λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι, αλλά εάν οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να ανθίζει καθ΄ολη τη διάρκεια του χρόνου.
Απαντά σε όλη την Ευρώπη και την Α. και Δ. Μεσόγειο, συχνά εμφανίζεται ως ζιζάνιο σε χλοοτάπητες. Είδος αρωματικό και φαρμακευτικό με πολυάριθμες καλλωπιστικές ποικιλίες.
Στη Σύρο: Σε βραχώδεις, χέρσες και άγονες εκτάσεις σε όλο το νησί.
 
Φωτ. (1),(2) & (3), 12/12/2012, Άη Γιάννης ο φυσώντας.

*[σημ. αυτό που εμείς συχνά ονομάζουμε άνθος (μια μαργαρίτα π.χ.) δεν είναι παρά μια ταξιανθία (κεφάλιο) με πολυάριθμα μικρά άνθη (ανθίδια) δυο διαφορετικών ειδών, τα γλωσσόμορφα και τα σωληνόμορφα. Κάθε πέταλο μιας μαργαρίτας λ.χ. είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό γλωσσόμορφο άνθος, ενώ το κιτρινόχρωμο κέντρο αποτελείται από πολυάριθμα σωληνόμορφα άνθη. Κάθε ταξιανθία περιβάλλεται από περιβληματικά βράκτια.]
Πηγή: Αθανασιάδης, Ν.Θ. 1985, Δασική Βοτανική, Μέρος 1 (Συστηματική Σπερματοφύτων). Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου