Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Centaurea raphanina subsp. mixta (DC.) Runemark

κ. καρύδα

Πολυετής κατακείμενη πόα, με ροδόχρωμες ή ιώδεις ταξιανθίες, συνήθως 2 έως 4 στο κέντρο ενός, λίγο-πολύ, επίπεδου ρόδακα αποτελούμενο από βαθιά και ακανόνιστα λοβωτά, επιμήκη φύλλα, τα οποία είναι γυμνά και γυαλιστερά πριν την ανθοφορία οπότε και σκληραίνουν και χάνουν τη γυαλάδα τους. Οι ταξιανθίες περιβάλλονται από βράκτια που φέρουν τριχοειδείς απολήξεις στις παρυφές τους και ακίδα στην κορυφή τους. 
Αρκετά ποικιλόμορφο είδος των νησιών του Αιγαίου και της Ν. Ελλάδας.
Όσο τα φύλλα του είναι ακόμα τρυφερά συλλέγεται ως "χόρτο του βουνού" οπότε και καταναλώνεται  είτε βραστό είτε ως τουρσί. 

Το επιστημονικό όνομα του γένους Centaurea (κενταύρια) προκύπτει από το μύθο του κενταύρου Χείρωνα, όπως μας ενημερώνει ο H. Baumann (η ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, 1984), "ένα από τα 70 περίπου Κενταύρια, που φυτρώνουν στην Ελλάδα, ίσως να ήταν και το "μέγα κενταύριον" του Χείρωνα, δασκάλου του Ασκληπιού στο θέμα των φαρμακευτικών φυτών και παιδαγωγού του Αχιλλέα. Αυτό το βότανο χρησιμοποίησε για την πληγή που του είχε κάνει κατά λάθος στο πόδι ο Ηρακλής. Η πλήγή όμως δεν γιατρεύτηκε ποτέ και αυτό ανάγκασε τον Χείρωνα να παραιτηθεί από την αθανασία σε όφελος του Προμηθέα και να δώσει έτσι τέλος στους πόνους του.(..) Σύμφωνα με τον Διοσκορίδη το "μέγα κενταύριον" έιναι ένα αξιόλογο φάρμακο για πληγές. Δίνεται στο βότανο και το όνομα Χειρωνιάς ή Αίμα Ηρακλέους, οπότε κι εδώ υπάρχει συσχέτιση με τον κένταυρο Χείρωνα."
Στη Σύρο:  Σε βραχώδεις, ανοιχτές θέσεις και φρυγανότοπους σε όλο το νησί.
Φωτ. (1) 08/04/2010 Κατεργάκι, (2) 20/01/2013 Ψύχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου