Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Arum concinnatum Schott

κ. δρακόντι

Πολυετές κονδυλοφόρο γεώφυτο. Το έλασμα των φύλλων βαθυπράσινο, με ανοιχτότερο χρώμα κατά μήκος των νεύρων και ενίοτε με διάσπαρτες ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Η κορυφή των φύλλων οξεία ενώ η βάση τους με αποκλίνοντες λοβούς. Η σπάθη λευκόπράσινη εσωτερικά, με κιτρινοπράσινο έως καστανόχρωμο σπάδικα, ο οποίος καταλήγει σε ροπαλόμορφη, κυλινδρική ή ελλειψοειδή, κορυφή.
Απαντά σε ρέματα και υγρά πρανή δρόμων, σε χαμηλά υψόμετρα, στη Ν. Πελοπόννησο, τα νησιά του Α. Αιγαίου και την Κρήτη καθώς και την Ασιατική Τουρκία.

Στη Σύρο: σε κοίτες ρεμάτων και άλλες υγρές και συχνά σκιερές θέσεις στο Κίνι, το Επισκοπείο, την Απάνω Μεριά, το Γαλησσά, τον Πάγο, την Ερμούπολη (πάρκο Αγίου Νικολάου), τα Μάλλια, το Δανακό και τα Τάλαντα.
Παλαιότερες αναφορές για την ύπαρξη του Arum italicum στη Σύρο,αφορούν το συγκεκριμένο είδος με το οποίο συχνά συγχέεται. Το Arum concinnatum αποτελεί το τυπικό είδος Arum της περιοχής του Αιγαίου και της Δ. Ανατολίας.


Φωτ. (1), 28/04/2006 Επισκοπείο, (2) 10/12/2012 Επισκοπείο.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεστε αυτή τη γνώση μαζί μας. Είμαι κάτοικος της Σύρου και φυσιολάτρις και βρίσκω το blog σας πολύ χρήσιμο! Ελπίζω να συνεχίσετε.

    Αλίκη Τσουκαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή