Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Anacamptis coriophora (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase

κ. ορχιδέα 
Πολυετής πόα με ύψος κατά την άνθηση, που κυμαίνεται μεταξύ 15 και 40 εκ. και σπανιότερα έως τα 60 εκ. Ο βλαστός πράσινος με φύλλα σε σχεδόν όλο του το μήκος. Η ταξιανθία είναι πυκνή και κυλινδρική έως ωοειδής και φέρει πολυάριθμα βαθυκόκκινα έως ελαιοπράσινα, άνθη, ενίοτε με ροδόχρωμες κηλίδες και μυρωδιά εντόμων.
Είδος της Κεντρικής και Νότιου Ευρώπης, με εξάπλωση προς ανατολάς μέχρι τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Απαντά σε υγρές και ηλιόλουστες θέσεις.
Στη Σύρο απαντά το υποείδος, Anacamptis coriophora subsp. fragrans (Pollini) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase, το οποίο ορισμένες φορές λογίζεται ως ξεχωριστό είδος (Anacamptis fragrans (Pollini) Bateman) ενώ η Euro+Med Plantbase το εντάσσει στο είδος Anacamptis coriophora, χωρίς να το θεωρεί διακριτό υποείδος. 
Το subsp. fragrans διακρίνεται από το τυπικό υποείδος λόγω του λεπτότερου βλαστού του ο οποίος φέρει λιγότερα φύλλα και τα άνθη είναι περισσότερο ανοιχτόχρωμα, εμφανίζουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία και έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά βανίλιας. Επίσης,  ο μεσαίος λοβός του χείλους είναι συνήθως μακρύτερος των πλευρικών και λιγότερο στραμμένος προς τα κάτω. 
Απαντά στην περιοχή της Μεσογείου, προς ανατολάς, μέχρι το Ιράν, σε ανοιχτές και συχνά ξηρές θέσεις σε ποολίβαδα, θαμνώνες, φρύγανα ή ανοιχτά δάση. Θεωρείται αρκετά διαδεδομένο στην περιοχή εμφάνισης του και συχνά απαντά εν αφθονία. 
Η διάκριση από το τυπικό υποείδος είναι συνήθως εύκολη στο μεγαλύτερο εύρος της γεωγραφικής του εξάπλωσης, όμως σε ορεινές περιοχές της Μεσογείου και της Ανατολίας οι πληθυσμοί τους εμφανίζουν ενδιάμεσα χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν προβλήματα στη σαφή διάκριση τους. 
Στην περιοχή μας υβριδίζει με την Anacamptis sancta
To συγκεκριμένο φυτό φαίνεται να είναι αρκετά σπάνιο στο νησί της Σϋρου. Απαντήθηκε σε μια θέση στην Παρακοπή  (χέρσος αγρός), η οποία φέτος (2015) βοσκήθηκε με αποτέλεσμα να μην εμφανιστούν φυτά. 
Φωτ.(1), (2), (3), (4) & (5),  06/05/2014, Παρακοπή.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου