Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Anacamptis sancta (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase

Όρχις η Ιερή
 κ. ορχιδέα
Πολυετές, ριζωματώδες ποώδες φυτό το ύψος του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 εκ. Φέρει 5 έως 15 γραμμοειδή έως λογχοειδή φύλλα χωρίς στίγματα, τα οποία συνήθως είναι ήδη ξερά κατά την εποχή ανθοφορίας του φυτού. 
Τα άνθη του είναι σχετικά μεγάλα, ελαφρώς αρωματικά, ροδόχρωμα, ιώδη ή κοκκινόχρωμα και φέρονται πολλά μαζί σε κυλινδρικές ταξιανθίες. Το κάλυπτρο του άνθους (κουκούλα) είναι επιμήκες, έντονα οξύληκτο και ενίοτε πρασινωπό, ενώ το χείλος του είναι τρίλοβο, χωρίς στίγματα, με ρομβοειδείς και οδοντωτούς πλευρικούς λοβούς. Ο κεντρικός λοβός του χείλους είναι επιμήκης έως λογχοειδής, λειόχειλος με κλίση προς τον βλαστό του φυτού. Το σπιρούνι του άνθους είναι κωνικό, κατανεύον με έντονη καμπύλωση. 
Το ειδικό επίθετο "Ιερή", αποτελεί μια αναφορά στους Αγίους Τόπους, στην Παλαιστίνη όπου και περιγράφηκε για πρώτη φόρα το είδος. 
Είδος της Ανατολικής Μεσογείου, θεωρείται πολύ σπάνιο και απαντά τοπικά σε ηλιόλουστες ή ελαφρώς σκιασμένες θέσεις σε θαμνώνες, χέρσα ποολίβαδα, φρύγανα και ανοικτά δάση. 

Η συγκεκριμένη ορχιδέα θεωρείται αρκετά σταθερή αναφορικά με τα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της και υβριδίζει μόνο με την A. fragrans (A. x callithea E. Klein).









 

Στη Σύρο: είναι μια από τις πιο κοινές ορχιδέες του νησιού και αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της συριανής χλωρίδας, το οποίο σχεδόν πάντα θα δει ο περιπατητής αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι. Απαντά σε φρύγανα, θαμνώνες, ποολίβαδα και πρανή δρόμων σε όλο το νησί. 
Φωτ. (1) 06/05/2014 Αζόλιμνος, (2) 15/05/2014 Παρακοπή, (3), 03/05/2012 Επισκοπείο (4) & (5) 15/05/2014 Παρακοπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου